Blog de carte

Incep categoria destinata cartilor cu o reclama. Sunt fidel editurii Nemira dintr-un singur motiv: a publicat foarte multe carti scrise de autorul meu preferat (despre el insa voi vorbi in alt post de pe redeight). Tot din acest motiv am aflat ca editura are si un blog de carte dedicat recenziilor scrise de cititori, http://www.nemirabooks.ro/.

Partea atractiva a blogului o reprezinta oferta editurii pentru fiecare recenzie publicata: 50% reducere la 3 carti cumparate online de pe http://www.nemira.ro/ (reducerea se face din pretul total al celor 3 carti). Cum e si normal (doar traim in Romania) intrebarea fireasca si naturala care se pune este: “Dar e pe bune cu reducerea asta?” Da, oferta e reala, am testat-o personal in 2009 (nu am putut rezista tentatiei). Recenzia trimisa de mine a fost la cartea Jocul lui Gerald, de scriitorul american Stephen King, si o puteti citi mai jos. Lectura placuta!

“Stephen King ne ofera in operele sale o realitate pe care de cele mai multe ori refuzam sa ne-o imaginam. Si de cele mai multe ori aproape ca nici nu putem face diferenta dintre realitatea lui si adevarata realitate; acest lucru devine posibil datorita faptului ca Stephen King reuseste sa reduca puntea dintre cele doua realitati la doar cativa milimetri cu ajutorul situatiilor complexe si pline de neprevazut, a personajelor bine individualizate conturate de un caracter puternic, care imbina atat calitati cat si defecte. Personajele astfel definite evolueaza si interactioneaza intre ele, dezvaluindu-si adevarata substanta in mod treptat. Actiunea declansata de simpla existenta a acestor personaje are loc intr-un spatiu atat de variat si detaliat incat insasi decorul devine un personaj important al povestii.

Dar ce se intampla cand toata povestea se opreste asupra unui singur personaj, rupt de toti cei din realitatatea sa si lasat fara scapare in camera unei cabane, pe marginea unui lac, in mijlocul pustietatii? Reuseste Stephen King sa tese cu aceasi maiestrie o lume terifiant de clara, o realitate cat se poate de reala? Cea din urma intrebare este binenteles una retorica; cat despre prima, ei bine, nu o sa va vina sa credeti.

Jessie Burlingame si sotul ei, Gerald, se hotarasc sa petreaca o zi la casa lor de vara din nordul lacului Kashawakamak. Aflati la 160 km de Portland, unde Gerald este avocat, cei doi soti isi reincep jocurile erotice ale casniciei la adapostul intimitatii oferite de pustietatea din zona lacului. Astfel o gasim pe Jessie prinsa cu catuse de marginea patului asteptand ca Gerald sa-si termine micul lui joc. Desi in trecut Jessie a acceptat jocurile cu esarfa si mai tarziu cu catusele, acum incepe sa se plictiseasca incercand astfel sa-l opresca pe Gerald. Dar cu cat Jessie se impotriveste mai mult jocului, cu atat Gerald devine mai indraznet, zambetul fermecator transformandu-se intr-un renjet dement. Vazand ca nu reuseste sa rationeze cu el, Jessie ia atitudine si riposteaza fizic lovindu-l pe Gerald cu picioarele. In urma acestui atac Gerald este pus la pamant de un infarct.

Apusul soarelui o prinde incet pe Jessie legata de pat, in compania singurelor 4 sunete din apropiere: latratul unui caine, strigatul unui cufundar, zgomotul undei drujbe si usa care se tranteste mereu sub bataia vantului.

Luptandu-se intre ratiune si nebunie, intre nevoile fiziologice si vocile care ii dau tarcoale, Jessie este prinsa in capcanele trecutului, un trecut demult ignorat, un trecut intunecat si periculos. Odata cu trecerea timpului, panica devine tot mai puternica, vocile tot mai insistente si autoritare, iar problemele care apar in aceasta lume in care Jessie este captiva, sunt tot mai multe si mai greu de depasit.

La fel ca si Iona a lui Marin Sorescu, Jessie duce un dialog constant cu ea insasi, raspunsurile venindu-i prin vocile din capul ei: pe de o parte vocea logicii si acceptarii fara nici o impotrivire definita de nevasta cea supusa, si pe de alta vocea (auto)criticii intruchipata de fosta colega de facultate a lui Jessie, Ruth Neary. Aceste voci, si altele necunoscute, o sustin pe Jessie de-a lungul aventurii din realitate si din visele si amintirile care o bantuie fara incetare.

Insotiti-o pe Jessie de-a lungul acestei aventuri pline de neprevazut, in care lumea inconjuratoare capata contururi ireale, si in care cele mai cumplite cosmaruri prind viata. Lectura placuta…cine indrazneste, pana la capat.”

Dionis Dei

Advertisements
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: