De ce ascultăm muzică?

Putem asculta muzică oriunde. Absolut oriunde. În intimitatea propriei locuinţe, la lucru, la şcoală (mai ales), pe stradă, toată ziua, bass-ul bubuie în maşinile oprite la semafor, iar noaptea, în cluburi, nivelul decibelilor ajunge la cote alarmante. Şi cu toate acestea, câteodată, nu auzim nici măcar o notă. Tehnologia avansează. Inventăm constant dispozitive, instrumente şi metode de captare, înregistrare, redare şi stocare, dar nu reuşim să găsim cele mai plăcute sunete atunci când avem mai mare nevoie de ele. Ascultăm muzică din trecut, devenită clasică, muzică modernă, care se schimbă de la o zi la alta şi muzica viitorului, atât de abstracta încât nici nu o putem explica sau justifica. Şi totuşi, de ce ascultăm muzică?

Omul percepe realitatea prin intermediul simţurilor. Însă muzica reprezintă mai mult decât simpla înregistrare a informaţiilor auditive. Aşa cum dansul este orgnizarea toturor mişcărilor haotice, aşa şi muzica repezintă apogeul tuturor sunetelor. Muzica reprezintă mult mai mult decât o simplă inşiruire de sunete, deoarece nu o folosim ca să percepem realitatea, ci ca să evadăm din ea. Nu folosim sunetele pentru a ne ghida în realitate, ci pentru a ne unii toate celelalte simţuri, pentru a ne elibera de fizic, pentru a ne aminti timpurile demult apuse ale omenirii şi pentru a visa la un viitor pe care nu-l vom vedea…pentru a ne trăi viaţa cu adevărat. Ascultăm muzică pentru a ne desprinde de cotidian, pentru a arunca un văl de “linişte” peste aglomeraţia gandurilor, pentru a ne înălţa sufletul. Combinaţia de sunte care formează orice fel de muzică, nu poate fi găsită nicăieri altundeva în natură. Asta demonstrează încă odată supremaţia inteligenţei omului, abilitatea lui de a manipula şi a modifica realitatea din jurul lui, toate cu scopul de a-şi asigura eternitatea scurtei sale vieţi.

Personal, nu-s foarte pretenţios când vine vorba de genurile muzicale, în schimb am ciudăţeniile mele. Îmi plac doar acele melodii care sunt pe aceşi frecvenţă şi lungime de undă cu propri mei piticuţi de pe creier. Şi aceste melodii sunt destul de puţine. De obicei nu  ascult nimic nou, doar după ce restul lumii s-a săturat de o anumită melodie, atunci încep şi eu s-o “descopăr”. Dar şi când mi se pune pata, pun piesa pe repeat zile în şir, şi nu ascult nimic altceva. La începutul articolului mă gândeam să-ti las la final o melodie care sa te fascineze, dar acum că am ajuns la final am atâtea idei, încât aş putea umple pagini întregi de blog numai cu link-uri video. Aşa că în schimb am să-ţi las un link simplu, către pagina de start Youtube, cu gându-l că-ţi vei reasculta muzica ta preferată, şi cu speranţa că vei lasa un comment în care să-mi areţi melodia care-ţi face sufletul să simtă şi-ţi face ziua mai frumoasă.

Youtube

Advertisements
Previous Post
Leave a comment

1 Comment

 1. Adda97

   /  01/03/2012

  Muzica chiar este o evadare din aceasta atmosfera monotona,de care avem parte in fiecare zi.
  Chiar daca unii ascula melodii ce ii fac sa rada sau sa planga,toti suntem intr-o stare ce nu se poate exprima in cuvinte.Ne unim cu versurile,ritmul,visand,si poate sperand la ceva mai bun in aceasta lume.
  Foarte frumos articolul ^^
  Muzica face parte din noi ^^

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: